Üniversiteyi bırakarak Irak’a giden ve burada Kürt silahlı güçleriyle IŞİD’e karşı savaÅŸan 22 yaşındaki Danimarka vatandaşı Joanna Palani, ülkesine döndüÄŸünde pasaportuna el konuldu. Danimarka’dan çıkışı yasaklanan Kürt asıllı Palani “Irak’a dönmek ve görevime devam etmek istiyorum. IŞİD’le savaÅŸ biterse okuluma geri döneceÄŸim, eÄŸer ölmezsem” dedi.
Kobani ile Sincar’ın IŞİD tarafından kuÅŸatılması ve sivillerin öldürülmesinin ardından bölgeye gitmeye karar verdiÄŸini söyleyen Palani, çevresinin de kendisini desteklediÄŸini aktardı. Ailesinin her zaman ‘Silah yerine kâğıt ve kalem kullan’ diyerek politik yollarla savaÅŸması gerektiÄŸini öÄŸütlediÄŸini belirten Palani “Fakat düÅŸmanınız diyalog deÄŸil güç istediÄŸi zaman, bunun bir ÅŸey deÄŸiÅŸtireceÄŸini düÅŸünmüyorum” dedi.
‘HAYATIMA ODAKLANAMIYORDUM’
Ä°nsanlar ölürken Danimarka’daki hayatına odaklanmakta güçlük çektiÄŸini anlatan Palani, bu nedenle her ÅŸeyi geride bırakmaya karar verdiÄŸini söyledi:
“Ä°nsanlarımız her yerde öldürülürken ve kimse hiçbir ÅŸey yapmazken Danimarka’da olmak benim için çok zordu. Artık kendi hayatıma odaklanamıyordum. Okulu, arkadaÅŸlarımı ve sevdiÄŸim ÅŸeyleri savaÅŸmak için bıraktım. Annem için durum çok zordu çünkü kendisiyle iletiÅŸim kurabileceÄŸim hiçbir yol yoktu. Hayatta olup olmadığımı bile kimse bilmiyordu. Sınırı geçerken hiçbir problem yaÅŸamadım. Ä°lk günüm oldukça zordu. Bir sürü toplantıya katılmam gerekiyordu. Kürt sorunu ve çatışmalar sırasında nasıl bir asker olacağıma dair sadakatimi ve bilgimi kanıtlamak zorundaydım. Yaklaşık 1 yıl Kürdistan’da kaldım.”
Palani, Irak’taki rutin bir gününde, eÄŸitim çavuÅŸu olarak sabahları kadınlara talim yaptırdığını, öÄŸleden sonra ise kamptan 1 saat uzaklıktaki çatışma hattına gittiÄŸini ve gece saatlerine kadar burada görev yaptığını söyledi.
‘KURÅžUNUM BÄ°TTİĞİNDE IŞİD MÄ°LÄ°TANIYLA KARÅžI KARÅžIYA KALDIM’
IŞİD’lilerle defalarca sıcak çatışmaya girdiÄŸini belirten Palani, bu anlardan birinde kurÅŸunu bittiÄŸi halde hayatta kaldığını anlattı:
“IŞİD’lilerle defalarca sıcak çatışmaya girdim. Bunlardan birinde kurÅŸunum kalmadı. ÖleceÄŸimi düÅŸündüm. Bir IŞİD militanıyla bulunduÄŸum binadaki odada karşı karşıya geldik. Üzerinde silahı yoktu, sanırım kaybetmiÅŸti. KalaÅŸnikof silahım vardı ancak hiç kurÅŸunum kalmamıştı. Fakat o bunu bilmiyordu; bana baktı, ellerini havaya kaldırdı ve koÅŸmaya baÅŸladı. EÄŸer kurÅŸunum olmadığını bilseydi, bana karşı güç kullanabilirdi ve hayatta kalamayabilirdim.”
‘IŞİD’Ä°N EKÄ°PMANLARI ABD’DEN’
Dünyanın pek çok yerinden gelen kendisi gibi gönüllü savaÅŸçıların bulunduÄŸunu söyleyen Palani, Kürt güçlerinin yeteri kadar yardım almadığını kanaatinde:
“Her ülkenin IŞİD ve diÄŸer terör örgütlerine karşı savaÅŸmaları ya da en azından Kürt güçlerine bu savaÅŸta yardım etmeleri gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Fakat Kürtler karada çok fazla yardım almıyor. Silah, donanım ve desteÄŸe ihtiyaç duyuyoruz. IŞİD ya da El Kaide ile çatışmalarımızın hiçbirinde iyi ekipmanlarımız yoktu. IŞİD’in ekipmanlarının çoÄŸu ABD’den ve yeni, aslında 2003 yılından. Irak ordusu, ölmekten ya da IŞİD tarafından kaçırılmaktan korktuÄŸu için kendi bölgesini terk etti. IŞİD sanıldığı kadar güçlü deÄŸil, bu yüzden her çaba IŞİD’e karşı savaÅŸta yardımcı olur.”
‘DANÄ°MARKA’NIN KARARI MANTIKSIZ’
Ailesini ziyaret etmek için görevinden izinli olarak Danimarka’ya gittiÄŸini ve 15 gün sonra Irak’a dönmeyi planladığını söyleyen Palani, bu süre içinde pasaportuna el konulduÄŸunu aktardı:
“Polis ve gizli servis, pasaportuma el konulduÄŸunu ve Danimarka’dan ayrılma iznimin olmadığını bildiren bir mektup gönderdi. Danimarka devleti için tehlike oluÅŸturduÄŸumu söylediler. Gerekçe bana mantıklı gelmiyor çünkü Danimarka da IŞİD’e karşı savaşın bir parçası. Åžu anda bana yardım eden bir avukatım var. Karara karşı harekete geçeceÄŸiz. BirliÄŸime geri dönmek ve görevimi yapmaya devam etmek istiyorum. IŞİD’le savaÅŸ biterse okuluma geri döneceÄŸim, eÄŸer bu süre içinde ölmezsem."
Henüz yorum yapılmamış.